Para pengunjung

Friday, August 12, 2011

Berakhir sudah | selamat tinggal Secret Recipe! :)

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

Semalam, 11 ogos 2011, merupakan hari terakhir aku bergelar Waitress Secret Recipe! :)

Selepas 2 bulan, ternyata macam2 aku dapat daripada kerja nie. Mcm yg kat entry2 aku sebelum nie yang kat sini, sini, sinun, dan sana!.

weekend bg akulah. haha


So hari nie, dengan masih brpijama tidur pada jam kol 12 tengah hari buta nie, aku nak update entry last pasal keje aku sbgai waitress secret recipe neh! :)

Aku mula bekerja 8 jun 2011. N antara ayat2 yang paling x leh blah yg aku dpt dari kwn2 sekerja aku:

"amira, you kat rumah x pernah menyapu ye? kenapa nmpak pelik sgt pegang penyapu tu?" 
- Ng Pei Xin

"Mira, len kali sapu tu bersih sikit ye" - Zaim 

"Haish! Bak sini lah mop tu, terkial-kial dari td" - Ain

"Mira nie anak manja ea? kena marah sikit pn cm nak menangis dah" - Zul

"kau keje ok. laju. tp satu aku perasan, kau memang x leh berenggang dengan
cermin ea? cukup2 lah tu tgk cermin!" - zaim 

"amoi! you x payah asyik nak betulkan tudung you je lah! " - Kak Fanny

Ade plak member2 yg buat lawak klakar dgn aku, dok dtg melawat aku keje. Cam ashman,picca, aidi, omar, abg long ijat, spark dll.

suatu petang di SR. hehe
Banyak mende yg aku belajar waktu aku keje nie. antaranya:

#Belajar menjaga waktu solat.

Heh, klw kat umah, dok postpone je waktu solat tu. tp klw time keje, hanya diberi masa 10 minit utk solat. Surau kat tgkat 11, SR tu kat tingkat 1 bangunan hotel tu. Dgn nak tggu lif lagi. haish. mmg mncabar lah!

#Belajar menghormati orang lain.

Jadi waitress kat SR, SR nie plak dlm bngunan hotel, yg datang mestilah yg kaya-raya atau yg buat2 kaya. keh3

Mcm2 jenis cutomer aku dapat. Yg spesies bile aku nak amik order tengok aku atas-bawah-atas-bawah sambil wat muka kerek akukayakautucumawaitresspicisanjek pon ade.

Yg wat muka kerek smbil tanya aku 

"awak nie tak nak sambung blaja lagi ke?"

Macam dy einstein pon ade. macam2. Tp paling best dari sorg cina nie. Dy hina+puji dlm masa yg sama. Pakej!

"You cantik2 nie keje kat sini je ke? "

Abis tu nak suruh aku keje mane? Bongok! kata aku dlm hati smbil terperasan cantik kejap. HAHA

#Belajar menepati masa

sepanjang waktu keje, aku cukup benci menatang nie:

Punch card!

Semedang hari2 aku berlari2 kejar nak punch card nie. haram tol. yelah, dah spesies suka bgn lambat, bile kena bgn awal payah lah kan. tu la pasal hari2 pun card aku merah. T_____________T

Hasil aku bekerja:

# Confirm la gaji kan. haa ipod harus kurembat! hehe

# Kulit tangan aku yg mengalami gatal-gatal yg serius, hasil drpd alahan sabun. Bila aku tunjuk pada boss aku, dy keluarkan ayat pedas,

"You kat umah tak de basuh2 pinggan ke? kulit you tu sensitive sgt."

T___________________T

# Macam2 pengalaman berharga, yg aku da bentang kat entry sebelum nie. Tentang erti kehidupan sebenar. aku rase cam matang sikit lepas bekerja nie. ceewah! :D

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ramai tanye, aku nak wat pe lepas bernti nie? naik belajar lagi sebulan.

Aku nak g salun. Ape, igt orang pakai tudung x leh g salun ke? pffft

Ajak ayah pegi semua bazar ramadhan yang ade. hehe

Duduk berehat2 kat umah! 
(Heh berehat lah sgt. dah lah jadi anak tunggal kat umah nie. Langsir raya sape nak pasang?
Umah sape nak kemas? Kayu pelita sape nak cacak? Duhhhhhh)

Tolong wat kuih raya? kot. hehe

P/S :Terima kasih buat dia yg selalu sabar dengar aku merungut sepanjang aku bekerja nie. :D


10 comments:

MamAL said...

pengalaman yg sangat berharga kan...

shaliza khairi said...

wah. dah abes keje. nak sikit gaji budaj kecik. haha. eeh, ayat terakhir tuh.
"Terima kasih buat DIA yg selalu sabar dengar aku merungut sepanjang aku bekerja nie. :D"
sapekah DIA tu?? haha~

Dinie Asyraf said...

best r teguran2 dr diowg 2...!!!
mkn dalam~
hahaha

Ecah Ecot said...

kje mcm tu pn bnyk pengalaman blh kutip..seronok..

wanhamiza said...

mike blnje r secret recipe pasni. terliur lah bebulan pose ni.hehehe

SuzaDin said...

waaa ,, mike best nyer keje kt SR plk 2 auwwww ... dpt pengalaman byk plk lagi syok kih kih kih kih ... nti cuti ko keje lh kt citu balik taw mike !

Dila Donghae said...

kau keje kt sr hotel ker?lorh... penglaman tu sgt berhrga.. tp, mcm byk member kau perli jer ayt dia.hahaha *jokes jer.. :P

aiman said...

pengalaman tu..

scha al ahmad said...

aisehman..
keja kat secret recipe.. hotel plak tuu!
mstey besh kan?
mkn kek arie2!
:)

mai95 said...

Tumpang tanya, berapa ya gaji sebulan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...