Para pengunjung

Monday, June 20, 2011

Perkahwinan bukan satu perniagaan!

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

AMARAN!
Entry nie pendapat aku semata-mata.Tak terlibat dgn yg hidup atau yg 
telah meninggal dunia..

Situasi nie berlaku petang semalam, di SR muar, tempat aku wat part-time cuti nie..

Customer A : Awak nie x belajar lagi ke?
Aku : Belajar, nie tgh cuti sem, tu keje kejap. (smbil senyum manissss)

Customer A:Kalau saya nak kahwin dengan awak, berapa hantaran ek?

Aku: Huh? (senyum smbil menyumpah dalam hati)

Customer A: Sepuluh ribu?

Aku: T_____________T

Customer B: klw tak sepuluh ribu, mesti dua puluh ribu nie!

Aku: Teruskan senyum, n terus angkat kaki blahhhhhhhhh~

Isunye kat sini, Dari gaya mamat tu cakap psl harga hantaran tu, gaya cm nak jual beli aku jek. T______T

Aku x paham dengan mentaliti masyarakat sekarang. kenapa nak letak harga hantaran tinggi-tinggi? pastu bila dah kahwin nanti perang laki bini baling2 pinggan periuk belanga segala sebab gaduh x cukup duit nak sara hidup bila duit2 segala kene bayar hutang keliling pinggang. what the???


Aku rase skrg orang mcm bangga bila harga hantaran utk dorg tinggi2.Tambah2 bila yg prmpuan ade dgree, cantik pulak tu. Ape khelasss hntaran 5 ribu ye dok? 

Untuk ape hantaran tinggi2? 

Supaya nanti bila orang tanye boleh buat muka riak aku-punye-hantaran-sploh-ribu-kau-ade-ke-. merepek betul aku rase! ish3 


Kahwin simple2 sudah~ yang penting sah. Aku dengar klw pasal org negotiate harga hantaran time merisik tu, da gaya cm nak jual anak pun ade. ape tak nye,


Pihak lelaki: Berapa ye hantarannye?

Pihak perempuan: anak saya nie belajar tinggi, smpai ke london sane nuh. x kan la 5 ribu je, paling2 murah pun kene lah Lima ploh ribu.

Pihak lelaki: senyap sebab pengsan.hehehehe


Perkahwinan tu, bukan satu perniagaan jual orang! Bagi aku yang masih mentah nie, prkhwinan tu adalah tempat utk bertanggungjawab. 


So klw muda mudi yg umur lebih kurang cm aku tu, yg muda belia otak tak matang g nie, x payah la miang2 sgt nak kahwin muda klw x sanggup pikul tanggungjawab. Klw keje dok overnight, keluar masuk cinema, sembahyang tunggang-langgang lagi, jgn la gatal2 nak kahwin. karang cm ne nak didik anak jd soleh? da jadi cm ketam la plak nanti. huhu


Nie pendapat aku jek. hehe


P/S: Terima kasih kepada bff terbaik, En Kaha Firdaus yang sudi call td.Dah terbiasa yakking and ranting 'bout life ngan kau. :)

12 comments:

arfah said...

betul2x...setuju.. :)

De'din said...

yeah saya setuju !
ianya bukan perniagaan..
dah buat grand2 lepas tu hutang keliling pinggang,,
then mula lah gadoh
then maybe cerai,,

aiman said...

ya saya sangat setuju.. yang penting berkat~

sergeant keroro said...

setuju!!

sebaik-baik wanita adalah mereka yang rendah maharnya :)

syaimz said...

eee...taknak kawen lah

nini said...

hahahhaha....situasi first tu rasa cam nak tergelak..hamboi...ada tawar menawar plak ye...=p

Dinie Asyraf said...

apsal ko x terima jerk mike...???
kawen jelah...wakakaka...!!!

NuSaNa NoSa 91 said...

tatau la knp org letak tinggi2.. =.=

Adawiyah said...

erk.....

biasa lah.....manusia punya pemikiran yg jumut....

kt sni,ade one of akk nye senior,maharnye ialah...dengan bcaan satu surah dlm quraan oleh suaminya....

can imagine???

allahu akbar....

Nur Amira Ramli said...

@Arfah : kan ? :)
@dedin: tu ar. jd cm trend plak. huu
@aiman: yg pnting sah. kan. :)
@kero: khwin muda n cpt dpt anak. hehe
syafiq: eleh. :p
@nini: dy igt jual ikan agaknye. huu
@dinie: gila ape. :p
@nusana: spaya leh brlagak kot. hhu
@kak atul: menarik2! :)

Amni said...

Hi dear,
perlu ada hantaran... sebabnya masayarakat kita ni tak sama macam masyarakat dulu2.. kang orang ingat kawen sebab benda lain plak... tu la mentaliti masyarakat kan? yang kita kena jaga iab mak ayah kita... sebab tu semua tu perlu...

pasal laki tu? =P abaikan aje.. roang macam tu tak ikhlas pon.. nak main2 je.. hehe...

Come dear, new entri,

TAK SABAR-SABAR

bella lim said...

:) tertarik dengan entry ni. memang betul. tapi hantaran tu kan untuk tanggung belanja kenduri semua nanti. mungkin hantaran tinggi untuk buat kenduri besar sikit. raja sehari kan. dah jadi trend kan sekarang. tapi sorang lelaki pernah bagitau saya, lagi rendah mahar kahwin, lagi bahagia lah keluarga tu. so you got the point there :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...