Para pengunjung

Tuesday, June 28, 2011

Solat | Hiasan atau kewajipan?

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

Amaran!
Entry ini juga pendapat aku semata-mata. 
Tidak bertujuan utk mengaibkan yg hidup atau pun yg telah meninggal dunia.

Semua nama adalah bukan nama sebenar, kecuali nama aku. :)

Situasi 1:

Masa : 2 petang. waktu zohorlah.

Ah moi : Hey, sape nmpak leman? dari td g toilet x balik2? eit kasim, pigi tgk kt toilet. pengsan ka dia?

Kasim : Baikkkkkk

Beberapa minit kemudian..

Kasim : x de pun leman kat toilet. Dy pergi tingkat 11 kot. (surau).

Ah moi : Mane mungkin. Itu leman talak semayang punya olang maa.  

Dan aku yg jd pendengar setia situasi nie, hanya mampu tampal senyum plastik kat muka. 'sigh'.Perasaan aku bila seeorang cina ckp saudara seagamaku x sembahyang punya olang, x trgambar dek kata2. 

Situasi 2 :

Masa : 1.08 tgh hari. Wakto zohor, Khatib tgh bace khutbah.
Hari : Jumaat.  

Si bedol tgh sibuk nak call someone. mase nie aku ngah trcegat kat dpn cashier.

Bedol : Aih x angkat plak. Ohh hari nie hari jumaat. Eh mira, org dah mula semayang jumaat ke?

Aku : (Dengan muka yg cuba dimaniskan sehabis baik) Entahlah x pasti. Belum mula kot. Tu samad baru nak pegi tu..

 Dalam hati aku ..

Heyy come on lah! kau yg lelaki islam, kau boleh tanye aku org semayang jumaat pkul berapa? 
Aku nie sah2 lah x pernah g semayang jumaat seumur hidup aku.
T_________________T  



+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



Entahlah. aku x tau ayat terbaik nak describe perasaan aku mase 2 situasi nie trjadi dpn aku. malu,kecewa,sedih, geram semua ada.

Bukan aku nak bajet bagus. Aku pun x sempurna. aku sedar tu. Subuh aku pun terkadang tu terjoin dgn Dhuha.  Tp bg aku, solat tu tiang agama. Islam disandar pada solat. Jd klw x solat, mcm mne islamnye tu?

Renung-renungkan, dan marilah kita same2 mmbaiki diri masing2. InsyaAllah. :)

P/S: Pengalaman bekerja banyak mematangkan aku. Mengubah cara aku melihat dunia. Mengubah cara aku mendefinisikan hidup aku. Aku akui itu. Welcome to the real world, amira! :)

6 comments:

sergeant keroro said...

pergh!! amira dah matang, kah3

hehe XD

.::: mr IQ :::. said...

Tidak Penting Atau Tidak Yakin
Cuba baca entry sy yg lebih kurang mengenai solah... :)

farah izzati yussoff said...

bagus! takde la kau nak jadi princess je kan~

Dinie Asyraf said...

pengalaman kerja menambah koleksi dwet utk blnjer owg...like3...!!!

Dila Donghae said...

betol betol betol.. act, biler buat kejer part time camni bagos sesngt.. byk jumper org, dgr citer org smpai terkena kt btg hidung sendiri.. kdg2 manusia ni rase diorang lah insan yg plg malang skali sbb tak dpt smbung blaja, kejer gaji ciput, family susah walhal ramai lagik kt luar saner tak dpt amik spm pun.. darjah 6 dah benti skolah..so, ptt bersyukur lah sbb at least kita ader tmpt berlindung, mkn minum pun terjge..

Jib Hyourinmaru said...

hehe, mcm tau je keadaan ni.. kih3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...