Para pengunjung

Monday, July 4, 2011

Real life | Let's think 'bout it!

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

Dah baca entry aku yang NIE? klw dah bace msti korang bace nota kaki aku tu kan. Aku serius ngan ape yg aku ckp tu. Rase cam da matang sikit. Ceeeeewah! hehe


Someone pernah quote kat aku ayat nie, mase aku asik merungut kat dy pasal rules kat utm. huhu

Bile da keje nie, baru aku akui.

True.

Life begins at the end of our comfort zone.

Apehal aku tetibe cakap cam nie?

Selama aku hidup hampir 19 tahun nie, hidup aku cukup serba serbi. Bukan mewah, tapi cukup. Aku x pernah rase kempunan tak dapat mende yg aku nak. Credit to ayah, mak, along and zizi sebab selalu jd yg terbaik buat aku. enough said. :)

Blaja Fizik. suatu ketika dulu. :)
Zaman sekolah aku plak, sgt indah. dari tadika, ke sekolah rendah, ke girls school, ke mrsm, aku sntiasa berada dalam kalangan yg bernasib baik. Kalau gosip2 yang dibualkan seharian pun macam nie:

"Eh, dy tu anak dato' tu. Ayh dy exco negeri!"

"wei lawa gilak beg kau, mane beli? bape inggit nie? "

"Ohh cam best je skin food nie. Tp aku pakai neutrogena orait jek. patut x
aku try cleanser skin food nie? "

Pendek kata, aku x pernah dengar dialog2 macam nie:

"malam td mak aku kena pukul lagi dgn ayah aku.."

"aku x makan, sebab aku nak kumpul duit beli kasut baru. kasut nie dah koyak"

"markah aku cuma 20 jek.."

Serius. Tak pernah. Sahabat2 aku kat mrsm pulak, habis spm masing2 smbung pelajaran ke peringkat lebih tinggi. x de plak dengar yg terkandas.

Tapi bila aku keje nie..

Baru aku sedar yang selama nie aku kolot. x nampak dunia sebenar. cehh. rugi2. =.=. Bukan semua orang bernasib baik. aku sedar itu sekarang.

Kat tmpat keje aku, ade 2 orang senior. Umur mereka sebaya. Biar aku namakan, sorg kak yati, sorang abg wan.

Cerita kak yati :

Berumur 23 tahun. Sebaya akak aku. Punya 2 orang anak. Sangat tabah dengan hidupnya. Lepas spm, terus keje kat McD setahun, sblm keje kt SR smpy skrg.  Yang wat aku kagum dgn dy nie, dy sgt kuat dan tabah. Sedang kwn2 len best2 smbg blaja or keje, nikmati usia muda (cam akak aku, hehe), dy da kelek anak. 

Malah yg wat aku lebih sayu, hari tu mase dapat gaji, aku tengah dok pikir2 nak rembat blackberry dulu ke ipod dulu, dy plak wat list shoping. Tau ape dlm list dy?

-susu baby-pampers-baju anak

Cerita Abg wan:

Umur sebaya kak yati.Da punya seorang anak. Lepas spm keje McD sme2 ngn kak yati, then pndh keje kt SR sme2 gak. Umah dy kat parit sulung,bt pahat. Ulang alik ke SR setiap hari demi nk mncari rezeki. Parit sulung ngan SR nie kira cm muar-melaka la. sejam lebih k. Jauh!

Aku x tau aku dpt guna ayat terbaik utk smpaikan perasaan aku kat korang ke tak, tp bg aku, mereka manusia2 yg tabah dlm hidup. Yang x hanyut dgn usia muda. Ramai je yg baya2 dorang terjebak ngan dadah ke, gejala sosial ke, tp mereka tabah. SALUTE BHAI! :)

Banyak lagi cerita pasal kwn2 sekerja aku yg wat aku kagum..

Pada Ram, wrganegara nepal yg dah kawin, tp dtg keje kt sini. Demi cri rezeki.

Pada titu, wrganegara bangla yg tiap2 rehat col mak dy kat bangla.

Pada mei, cina yg x dpt smbg blaja..

n yang lain2..

Tapi tu len kali lah cite. da panjang sgt post aku nie. hehe

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kebetulan mase aku sibuk trpikir2 nak wat entry nie, aku trbace entry dari sorang blogger misteri nie. Inche Beg Silang nie. Entry yg menarik n mamat nie cukup misteri. serius. n yg penting, entry latest dy cm entry aku yg nie. 

We realise smthing 'bout life! huhu

P/S : Terdiam dgr pengakuan dri seorg kawan, " aku pernah mabuk kat situ" dan pertanyaan dari seorang sahabat, " urm, cam ne nak bace doa qunut? ". Moga Allah memberkati kita semua dan buka pintu hidayah dan taubat seluas-luasnya buat kita semua. amin.




8 comments:

sergeant keroro said...

not everyone as lucky as us do. :)

p/s : ko dah buat belum paperwork?

Mr. Uzair said...

terlalu dalam suasana budak MRSM. dah habis blajar sana. baru lah range penglihatan kita terbukak kan?

ramai yang tak bernasib baik macam kita :)

Bigdaddyz said...

semua org ada bahagian masing2...

syaimz said...

akulah antara mereka yang terkandas...kan sergeant keroro & Mr. Uzair?

syaimz said...

akulah antara mereka yang terkandas...kan sergeant keroro & Mr. Uzair?

Nur Amira Ramli said...

@kero: yup2. huu. paperwork setel blkg. hehe

@uj: aku setuju. mgkin terlalu selesa pn ye gak.

@bigdaddy: yup2. memang setuju sgt. :)

@syafiq: spm straight a's pun, msih trkandas? :P

aqu hanya seorang penulis said...

sadis cter kak yati!!doa la shje kebahagiaan dorang....:d

budakbegsilang said...

aku baru perasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...