Para pengunjung

Friday, October 4, 2013

Merdeka-Raya di Bah Gading bersama OGKL

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

Dah lama niat nak wat log bah gading ni sebenarnya, tapi masuk final year ni hampeh betul tak leh nak melagha sangat. ha ni dah dapat mc panjang ni, eloklah. leh la rehat rehat sket. haha

Log ni pun berdasarkan pengalaman aku je, tak exact sgt aku rasa sbb ikut pace aku sendiri. haha. nasib ah. tu pun byk gak yg aku ingat ingat lupa je. nasib ahhhhhh haha

Masa pengakhiran intern aku kat UTP ritu, uncle kata OGKL wt bah gading dan dia bawak. so ape lagi, angkat sauh ah follow. haha. Dengar pulak abg alen abg yo cite cambest je, le ah try kan.

Tarikh :  30 Ogos - 1 Okt 2013
Tempat : Bidor
Guider : Uncle Ayieen, Abg yo, Abg alen
Line up : Ramai ngat. klw yg dari utp, 6 org. Aku, Ajie, Catok, Bubull, Didi & Niga


Malam tu kami yang gerak dari utp ni gerak dalam pukul 1. cam bese, aku yg pesen clumsy ni haruslah campak je barang yg patut masuk beg. esok baru pack. haha. So bergeraklah kami 2 hilux, 1 pajero dan 1 kenari menuju ke Bidor. Aku nek kenari catok. haha

Sampai ke Kedai Mamak Kari Kepala Ikan Salim pukul 3 pagi. Yang nak tengok bola 2-3 kerat je, habis semua kena heret tgk skali haha. aku sambung je tido dalam kete. ngantok baq ang!

Pukul 6, baru sampai ke masjid Bidor. Solat, packing, tukar baju treking sume area pukul 7 stgh keluar dari Masjid dan cari kedai utk sarap dulu, sebelum layan powil utk ke Pos Gedong. Selesai semua, jam 9 pagi lebih kurang kami pun memulakan perjalanan untuk ke Pos Gedong. Ggliao!

Masa tu kami berenam naik pajero yang abang alen bawak. untung gak sebenarnya nek pajero, selesa de kusyen. hekhek. Jalan dia, ya Rabb. Memang memasing kepala berzikir ah. kiri karan kiri kanan. ahahaha . Bak kata abang alen, nak nyampaikan ke pos gedong tu, tiang letrik akan sampai num 300++. mak datuk jenuh.

POS GEDONG!

Selepas sejam layan powil, sampai la ke Pos Gedong. Packing2, panaskan badan, sesi kenal kenal barang seround dua, maka bermulalah perjalanan kami meredah hutan belantara demi menakluk Gunung Bah Gading :D

Bersama karrimor sabre bull. peh sumpah best beg ni!

Hekeleh

Untuk xpdc kali ni, aku duk depan ngn abg alen. lama tak lepak jalan skali ngn abg alen. Starting gunung ni cm yong yap. Jenuh aaa nak redah sume sungai sungai tu. Jenuh baq hang. Time ni, pakai la kasut jenama apa pun, yang paling unggul skali tetap kasut getah. yang len, sume licin. haha.
Tu belum lagi pacat dia. ahhh rimas. pacat hijau lak tu. mengada sampai ke leher aku dia nak mentekedarah darah aku. ahhh dasar pacat!


Aku jalan depan sampai last sungai nak lintas je. pastu uncle suruh jalan belakang atas sebab tertentu. Lol

Take fiveeeeeee!

Take five kat last water point. waktu ni kami memang habis belakang dah. Yg jalan skali waktu ni aku, ajie, uncle ayieen, catok, bull, abam jay ngn ajip. Tp abam jay n ajip penat gaknye ktorg jalan slow ngat, dorg lepak kat last water point lama gila baq ang sampai ktorg panggil x nyahut nyahut. uncle nye ayat, "dorang bukak campsite haram kot". haha

Pukul 7 malam sampailah kami ke kemsite orkid. abang alen n org2 depan sampai jam 5++. 8 jam gak ah treking isk. Sampai campsite ngam ngam hujan turun selebat lebat hujan. bergulung lah kami 10 org bwh satu fly kesejukan. Dapat pulak nescafe panas abg alen masak. peh paduuuu!

Malamnya dak2 OGKL bakar mercun bagai fuh meriah gila. haha. Da rupa malam raya. hiks.

Sejukkk tak nak bangunnnnn ngantukkkkk nak tido jekkkkkkkkkk!

Selamat pagi kem orkid! heh ajie wat lawak tgh malam kejut 2 kali p teman p toilet. dah lah ktorg tido tengah, jenuh nak langkah 5-6 pasang kaki yg panjang2 tu nk kluar. haha. pagi sumpah malas gila nak bangun. tak yah g puncak leh tak uncle? saya jaga kemsite je malas ni haaaaaa haha



Sebenarnya kem site di diberi nama kem orkid kerana sepatutnya tempat ni penuh orkid liar. tapi yang aku nampak cuma satu je orkid. sebab resam naik tinggi sangat. gunung org jarang masuk kan. apa boleh buat.

Muka uncle sumpah x leh blah. bhahahaha

Kami mula treking ke puncak dalam pukul 9 pagi. Memula uncle ajie catok jalan dulu. aku bull didi dan niga mula lambat. pastu ikutkan si bull niga laju gila treking , smpai juga ke uncle. pastu jalan lek lek je. "jalan dulu, jalan dulu". Haih licin betul gunung ni. bawah licin batu sungai. atas ni tanah licin gak. layannnn

Masa nak sampaikan ke puncak tipu aku mental. aku senyap sebab layan mental. dalam hati aku time ni, peh rasa malas dah nak sampaikan ke puncak. masa ni uncle kat belakang dah. pastu cekalkan hati sampai gak puncak tipu. masa ni paling best bull kena tipu dengan uncle. Bull dengan niga dah jauh ke depan. sampai puncak dah pun. bese le pesen shooter. pastu uncle ckp ngn bull guna walkie talkie

"Bull bawak turun wet tissue. Beyen nk membuang"

Yang lawaknya bull boleh percaya dan dengn setianya bawak turun wet tisue utk uncle. Bhahahahahaha baik gila. Dah la penat, pastu kena gelak lagi. hahahahahha nasib ah bull!

Sepatutnya dari kem orkid ke puncak 2-3 jam. tp kami 4 jam. ala bese la pelan pelan kayuhh. pukul 1 lebih kurang kami sampai. pehhh panas baq ang!

MERDEKAAAA

Geng geng OGKL bawak lemang kuih raya rendang tembikai n memacam lagi ke puncak. Open house bhai! haha oooh jgn lupa, mercun juga! haha



XPDC kali ni sangat unik sbb 3 bangsa semua ada. Betul2 satu malaysia gittuwww

At the beirut

1 Malaysia Ggliao!

Yaa yg paling kiri tu uncle wee. Uncle wee and kawan kawan dari V2 Kembara ni sangat best dan sporting. Dan rupanya kitorang pernah selisih dalam hutan masa aku otw bubu masa trans YYBTN Nov tahun lepas haha. Uncle wee amik gmbar ktorg sambil suruh ktorg ketawa sebab katanya senyum saja tak cukup utk org muda. Lalu kami pun ketawaaa ketawaaaa ketawaaaa betul2 ketawaa besar. haha gamat gamat




Such a great expression right? :D 

The whole crew. ketawaaa ketawaaaaa haha

Gambaq aku takde sbb aku le tukang amik gamba. haha

Didi bajet cute lettew

:')

Aku suka gila gamba ni. haha

Selesai bergambar semua, kami pun turun semua ke kem orkid. Jam 3 lebih kurang, semua mula bertolak dari kem orkid utk keluar ke pos gedong. Kami berlima, aku catok bull niga dan didi selamat keluar hutan jam 7.30 malam. Last men keluar jam 9 malam. Syukur Alhamdulillah semua selamat :D

Layan powil sejam. klua lagu best best pulak radio. Karok all the way. haha. Pukul 10 lebih sampai masjid semula. Kunci le pulak. Gedebak gedebuk pukul 11 gak la baru siap sume dan makan malam kat kedai tomyam dekat dengan masjid tu. laparrr.

Balik tu, aku kena drive hilux putih uncle. Mata da la rabak. serius rabak. Pukul 3 gak la selamat sampai bilik. Abang alen bagi beras bukit yang dia beli dari orang asli tu sebagai hadiah nk balik umah habis intern dah kengkononnya. haha. Thanks abg alen. sedap baq ang wt nasi lemak beras tu. haha

XPDC ni sumpah best gila. First time act aku join OGKL ni. best la. gegila. pastu dorg persoalkan nape aku panggil uncle ayieen, uncle? haha entah. sbb senior aku panggil dia uncle kot. so ktorg decide nnt umur dia dah cecah 5 series, nak panggil dia Pak Ayieen. cam pak kasim gituw. hahaha

Cerita balik cerita :

  • Gunung ni pada aku rare gak. seteghes pada licinnya. dari bawah sampai atas sume licin. bull bape kali tergolek. haha
  • Line telefon ada sikit kat puncak. thanks kat brader yg bg aku pnjm phone tu. lupa sapa nama dia hehe.
  • Dari puncak bah gading ni nampak puncak batu putih. Puncak yang amat bermakna buat aku. lol ayat.
  • Sebenarnya ada satu air terjun lawa gila diberi nama air terjun tigok dlm bah gading ni. tapi kami tak berkesempatan nak g sebab kekangan masa. ni yg kena repeat ni!
  • Org depan masa otw nk ke puncak dengar cite terserempak dengan sunbear. beruang la beruang. Nasib aku blkg. haha

P/S : Aaaaa patutnya skg ni kat kem permatang 7E tgh layan sejuk. uuuu kitten pox. Doakan saya cepat sembuh ye! :D

Nak sangat ke titiwangsa november ni :/

1 comment:

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 387
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...