Para pengunjung

Sunday, November 25, 2012

XPDC Yong Yap Bubu & Tok Nenek

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

Cuti midsem ari tu, aku join event SRM, xpdc menawan 3 puncak gunung seven eleven, iaitu Yong yap, bubu n tok nenek. Antara 3 ni, Gunung Yong yap tu gunung G7, iaitu antara 7 puncak tertinggi kat banjaran titiwangsa.

Penat, sangat penat. tapi sangat sangat amat seronok. sbb aku memang suka kot hiking ni. haha. ktorg gerak 9hb nov malam. then 10 hb petang tu, ari sabtu baru gerak ke cameron. Lepas solat jamak zuhur-asar kat masjid Kg Raja, then area pkul 6 tu gerak masuk Hutan Simpan Kekal Lojing dengan naik 4wd. Masa ni, aku rasa excited sbb nak brtemu hutan balik.

Dah la masuk hutan dengan bawak hati lara kan. hihi.

Malam tu ktorg dah tdo kat kaki gunung dah. Area pukul 9 la baru bentang fly ground semua. 

Esoknya, kami semua mulakan misi kami untuk menawan Gunung tok nenek. Tok nenek ni view dia lawa sangat. naik gunung tok nenek dulu sbb kalau naik gunung yong yap dulu, takut terlepas view canyik kat tok nenek tu. :)

Nak panjat tok nenek ni. pergh. Tuhan je yang tahu. mental kena kuat, hati kena tabah. memang membina kesabaran. haha

simpang tok nenek

otw ke puncak

ni mknn group acap. bukan group aku. group aku sedap lagi. haha

nak naik puncak tok nenek banyak main batu. masa ni la aku paling byk calar balar kat tangan sbb semangat sangat nak panjat batu. tak dilupakan juga, seluar aku yg koyak teruk sbb kena batu haha

abg alen. guider yg byk sabar layan kerenah aku haha
First seven yaw! including abg alen as photographer :)


kami bermalam kat puncak gunung bubu. sejuk dia tak leh nak cerita. sejuk sangat sangat aku tak lepas dari menggigil. Dasar anak jawa tak tahan sejuk haha. sepanjang malam aku tidur menggigil kot. huu







senior gunung :)

Dah tawan dua puncak, puncak terakhir ialah Gunung yong yap. haa yg ni tak leh wat main. terbaik trek dia, tough n kering. Dan masa ni aku lapar gila. aku mike n acap kat belakang masa ni, kongsi snickers makan sbb lapar. huu




Gunung Berhid.



Hiking ni pada aku, sangat membantu dalam nak menguatkan semangat, membina kesabaran n membina kesepakatan. Kalau nak kenal someone tu betul betul, g la hiking dgn dia. kenal la cara dia, setia ke tak, kuat ke tak, beragama ke tidak.

Dalam hutan, masa utk dekat dengan Tuhan. pada aku la. waktu tu kau memang berserah padaNya.Tawakal. dan brdoa banyak bnyak selamat dari apa apa malapetaka.

Kekuatan solat dan doa, amat amat aku rasa waktu ni

the three musketeer ;)

bertapa sebentar bersama chupa chup hehe

ngan abang yo :)
banyak jugak yg brlaku sebenarnya waktu xpdc ni. ada peserta yg injured sampai koyak tisu kaki, yg terseliuh tu tak yah cakap la. aku nye bahagian pulak kena sengat. baiknye port. kena kat bibir bawah. memang dah tak rupa org dah haha.

Tangan dah calar balar, kaki berparut sana sini, otot kaki tak elok lagi, bibir brparut sikit, tapi tu semua tak membataskan aku untuk rasa seronok sepanjang xpdc ni. Seronok sangat sangat. Terima kasih pada Abg alen abg yo mike acap n semua team sbb bersama sama menjayakan xpdc ni. :)

N aku tak kan lupakan pillow talk yg satu malam tu. haha . 

Gunung mengentalkan semangat, mengusir kekecewaan. Bagi aku. Percayalah. :)

P/S : Ayat yang bermain kat kepala aku waktu nak keluar hutan n masih ragu-ragu nak hadap dunia luar, "Yong yap yg tough ni kau dah brjaya harungi, tak kan hal hati perasaan macam tu kau nak kalah?". Renung renungkan. :)

5 comments:

IQ = Iez Qis said...

yeaahh!! betul..xkan la yong yap ley daki, perasaan xley nak lawan kan?

u are strong...i know that~ b strong dear~ XD

Sya_Merpati Putih 88 said...

best nya dapat mendaki gunung..walaupun penat tentu banyak pengalaman berharga kan...:)

Nur Amira Ramli said...

IQ : hihi thanks izyan. ada rezeki kita pulak jd team utk mana2 xpdc nnt kan :)

merpati : agak lah. pengalaman zaman muda :)

Dila Donghae said...

mira, yg pkai tudung coklat tu aishah kn? klasmate mse matrik.. heyuuu, mcm mne knl? :D

Andy said...

TEBING TINGGI BACKPACK(FB)
Mount guide service
Include:
-forestry permit
-police report
-nature guide
-medical kit
-4x4 return

ANDY 017-9997790
call/whataps/sms

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...