Para pengunjung

Thursday, April 22, 2010

skdr renungn yg cmbest..zgn slh sgka plak!


cte pasal ahli falsafah yunani,Plato n gurunya Sorcrates


satu hari Plato brtanye kpd tok gurunya Sorcrates,ape itu cinta,,lalu tok gurunya brkata "kamu masuk ke dalam hutan dan pilihlah ranting yang paling cantik,petik lalu bawanya keluar..tetapi dgn 1 syarat,x boleh berpatah balik".maka masuklah Plato ke dalam hutan dan selepas beberapa ketika,keluarlah beliau dengan tangan yg kosong,,lantas tok gurunya bertanya,mengapa kosong shaja? lantas jawap plato,"sy tlh berjumpa dengan ranting yg cntik,tetapi sy merasakan ada lg rnting yg lbih cntik di hdpn nnt dan setelah habis hutan diredah,ternyata ranting yg td la ranting yg paling cantik tetapi sy tidak boleh brpatah balik"..maka Sorcrates pn berkata,"itulah cinta".

Lantas Plato brtanya lg kpade tok gurunya,"apa itu perkahwinan?" maka kata tok gurunya."masuklah kamu ke dalam hutan dan pilih pokok yang paling cntik skali n mampu kamu bawa,,syaratnya sama,tidak boleh brpatah balik.".Maka masuklah Plato ke dalam hutan n selepas beberapa ketika,keluarlah ia dengan pokok yang x terlalu cntik,x trlalu tinggi,hanya sederhana..maka sorcrates brtanya,"mengapa kamu memilih pokok ini?"..jawap plato..
"sy tlh trjmpe dgn pokok yg sgt cntik,,ttp ia trlampau besar n sy x mampu membawanya..maka sy pun trjumpa dgn pokok ini dan memilihnya krana ia x trlampau besar,x trlampau tinggi, n sy mampu untuk membawanya,merawatnya n mnjadikannya indah.." maka kata Sorcrates.."itulah perkahwinan"..

Plato ialah seorang ahli falsafah yunani kuno yang tidak percaya kpd perkahwinan..prinsip beliau ialah semua lelaki untuk wanita n semua wanita untuk lelaki..beliau membujang shingga mati


urm sje je nk write nie..sje 2..bkn da nk kawin pon..huhu..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...